Emek, Sevgi ve Vefa-Sorgun Düşünce Kulübü 2015 Yılı Sorgun Toplantısı

18.07.2015 tarihinde, Ramazan Bayramın ikinci günü, SDK 5. Sorgun Toplantısını Şahbazlar Dinlenme tesislerinde gerçekleştirdik. Toplantımızın özel konukları “öğretmenler” ve konusu “Sorgun Eğitim Kurumları” idi.

Öncelikle toplantımıza bayramın ikinci günü demeyip, katılım sağlayan ve bizlere bayramda birlik olma mutluluğunu yaşatan tüm katılımcılara teşekkür ederim.

Sorgun Düşünce Kulübünün İstanbul’da üyeleri ile yaptığı aylık toplantılar ve Sorgun toplantısının arka planında her zaman harcanan bir emek vardır. İstanbul’da hadi üyelerimiz ile aynı ilde bir araya geliyoruz. Misafirin olmadığı zamanlarda da birbirimizi ağırlamıyoruz. Ancak Sorgun’da yılda bir yaptığımız toplantımız için ciddi bir emek sarf ediyoruz.

Toplantıyı aylar öncesinden konuşmaya başlayıp; konuyu, yeri, davetlileri, davetiyelerin nasıl dağıtılacağını, toplantının organizasyonunu vs. sürekli koordine etmeye çalışıyoruz. İstanbul’un hayat karmaşası içinde bunu yapmak itiraf etmeliyim ki çok ta kolay olmuyor.

Hazırlıklar, toplantının başlayacağı ilk dakikaya kadar heyecan ile sürüyor. Tatlı bir telaş içimizden hiç eksik olmuyor. Zira yoğun uğraşların, çekilen uzun yolların sonunda sevgilimiz Sorgun var.

Yoksa maddeciliğin arttığı, insanların yalnızlaştığı, bananeciliğin kol gezdiği, bana dokunmayan yılan bin yaşasıncılığın ekonomik sistemlerin bir sonucu olarak yaygınlaştığı günümüzde, hiçbir karşılık beklemeden, sofiyane bir duygu ile sevda derecesinde âşık olmanın amacı nedir? diye sorsalar, Sorgun Düşünce Kulübü”nün tüm üyeleri buna “Sorgun” diye cevap verir.

Sorgun Düşünce Kulübü ile gönül bağım 2009 yılında oluştu. Kulübe sarf edilen tüm emeklerin karşılığında kulübü ayakta tutan en büyük gücün ortak paydası Sorgun ya da Sorgunlu olmamız. Bu gönüllü birliktelikte bir statü beklentisinin olmaması, bireyciliğin ön plana çıkmaması, dinlenme zamanının ve çocuklara ayrılacak vaktin seve seve kulübe ayrılması, kulübümüzün en temel yapı taşıdır. Evet, kulübümüz siyasetten ve cemaatlerden bağımsız bir kulüptür. Bu bağımsızlık kulüp üyelerinin her hangi bir görüşünün olmadığı anlamını taşmıyor. Sorgun Düşünce Kulübü için “şahıslardan bağımsız kendi kişiliğinde bağımsızlık” esastır.

Bir düşünce kulübünün en önemli misyonu kafa yormaktır. Meseleleri toplumsal açıdan, pozitif bilimler ışığında değerlendirmektir. Bunu yaparken fikirlerini bağımsız bir şekilde ortaya koymak zorundadır. Düşünce kulübü olmanın en temel gereği kimsenin hoşuna gitmese de gerçekleri söyleyebilmesidir. Ortaya atılan meseleleri, bir araya gelip konuşmak, fikir üretmek, yapılabilirliklerini tartışmak, yapılabilecekleri ilgili mercilere hatırlatmak dışında bir düşünce kulübünden daha fazla ne beklenebilir ki? Evet, beklentiler arttıkça, karşılanma talebi de o denli artar. Ve beklentiler karşılanmadıkça da güven kaybı yaşanır. Sorgun Düşünce Kulübü olarak beklentilerimizi ve hedeflerimizi hayal gücünün ötesine taşımanın ve şovenist takılmanın bizlere de, memleketimize de, halkımıza da hiçbir faydası olmayacağının farkındayız.

Hayal edilip yapılamayan büyük şeylerden, hayal edilip yapılan küçük şeyler her zaman daha önemlidir. Nicelikten ziyade nitelik daha değerlidir. İmkânlar sınırların belirleyicisidir. Bütün adımlar ilk adımla başlar ve o kadar yolun sonu yine bir adım ile biter. Düşünce, eylemin ilk adımıdır. Uygulama diğer bir adım. Verim başka bir adım. Sonuç başka bir adım.

Sorgun Düşünce Kulübü, farkındalık oluşturma adına fikirlerini ortaya koyarak ilk adımı atıyor. Bazen aylık dosya hazırlayıp, bazen aylık kahvaltısına bir değerini davet edip, bazen senede iki kitap yayınlayıp adımlarının üstüne bir adım daha koyuyor. Sorgun’da hem gazete haberlerimizi yapan (Durali Doğan  Hocamıza, Doğan Özmen Hocamıza), hem kitap yayın ve dağıtımında emeğini esirgemeyen, süreç boyunca desteklerini veren değerli dostlarımıza; yanı sıra her toplantımıza katılan kamu kurumu temsilcilerine, sivil toplum örgütü temsilcilerine (Makina Mühendisleri Odasına) ve tüm diğer katılımcılarımıza müteşekkiriz. Hep birlikte olduğumuz için anlamlıyız.

İnsan odaklı vefayı önemsiyoruz. Vefanın olmadığı yerde sevgi de saygı da olmaz. Düşünce vefa temelli olmalı. Başta Sorgun’a sonra Sorgun insanına, sonra tüm dünya ve tüm insanlığa…

Sorgun’da düzenlediğimiz bu toplantımız da verimli geçti. Eğitim adına, anlamlı, veriye dayalı, güzel fikirler sunuldu. Bizleri yetiştiren öğretmenlerimizin bir bayram sabahı hatırlanması ile zaten toplantının amacı hâsıl olmuştur.

Kulübümüzü yeni tanıyan ve hislerini anlatan emekli bir öğretmenimizin gözündeki nem, duygularının en samimi ifadesi idi. Yüreğinde vefanın çarpıntısını hissettim.

Herkese mikrofonun uzatıldığı, eski Bakanlarımızın, Belediye Başkanımızın, Mülki Amirimizin, birincil iletişim ile doğrudan muhatap kılındığı bir ortamdan bahsediyorum. Bu durum, fikri konuların özgür bir ortamda muhataplarına iletilmesini sağladığı için çok anlamlı oldu. Hem bizler, hem katılımcılar, hem de Sorgun için…

Bu konuları biz orada konuşuyoruz. Misyonumuz gereği üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Örneğin, geçen sene yılsonu toplantısında Sorgun toplantımıza iki kitap ile gitme kararı aldık. Tüm dosya konularını belirledik. Boyama kitabı fikrini Mayıs ayında düşündük. Çizimi, kontrolü, basımı, ulaştırılması vb. bütün koordinasyonlarını el birliği sağladık. Katılımcılar ile buluşturduk. Dağıtımı için gerekli yerlere teslim ettik ve bu yolla misyonumuzun bir gereğini yerine getirdik. Toplantımızda konuşulan tüm hususların Sorgun Düşünce Kulübü tarafından yerine getirilmesi beklenemez. Amaç, orada dile getirilen fikirlerden herkesin üzerine düşeni imkânları dâhilinde yerine getirdiği zaman hâsıl olacaktır.

Bu vesile ile, toplantımıza katılan çalışan ve emekli öğretmenlerimizin yanı sıra, eski bakanlarımızdan Bekir BOZDAĞ ve Lütfullah KAYALAR’a, Sorgun Kaymakamı Ali ARSLANTAŞ’a, Sorgun Belediye Başkanı Ahmet ŞİMŞEK’e, Sorgun İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin EKİNCİ’ye, Sorgunlu akademisyenlerimizden Prof. Dr. Hamdi TEMEL, Prof. Dr. İhsan BULUT, Prof. Dr. Haluk SELVİ, Prof. Dr. Faruk Bilir ve tüm davetlilerimize tekrardan teşekkür ederim.

 

Fatih ŞAHBAZ
SORGUN DÜŞÜNCE KULÜBÜ

Author: sevare