Bir Gönül İnsanı: Arif BAŞ

Bu ay, Sorgun’un yetiştirmiş olduğu önemli yazarlardan Arif Baş’ın eserleri üzerine bir okuma çalışması gerçekleştirdik. Her bir üyemiz, seçtiği bir Arif Baş eserini okuduktan sonra değerlendirme yazılarını yazdı. Böylece hem Arif Baş hatırlanmış oldu hem de eserleri belki de ilk defa ayrıntılı bir şekilde incelenmiş oldu.

Yazar Arif Baş, 1927 yılında Yozgat ili, Sorgun ilçesine bağlı Bahadın köyünde doğdu. İlkokulu köyünde okudu. Köy Enstitülerinin ilk öğrencilerindendir. 1944 yılında Pazarören Köy enstitüsünü bitirdi.

16 yıl köylerde eğitim hizmetinin ardından, sırayla Yerköy, Yozgat ve Ankara’da Öğretmen ve Okul Müdürü olarak görev yaptı. Toplam 29 yıl hizmetin ardından emekli oldu.

Bir dönem Yozgat İl Genel Meclisi üyeliği ve Genel Meclis Daimi üyeliği yaptı. Bir dönem de köyünde, Bahadın Kasabası’nda Belediye Başkanlığı yaptı.

1963 – 1969 yılları arasında Yozgat’ın yerel gazetesi “Bozok”ta “Patta-Satta” isimli köşesinde, köşe yazıları yazdı.

2001’den itibaren yaşamı süresince, yine bir yerel gazete olan “Sorgun Postası”nda “Arifçe” isimli köşesinde yazmaya devam etti.
Bu süreçte yayınlanan eserleri sıra ile;

• Kısır (Öykü)
• Banttaki Ses (Öykü)
• Tüp Bebek (Öykü)
• Aşık İbrahim (18. yy Halk Ozanlarından Aşık İbrahim şiirleri derlemesi)
• Her Yönüyle Bahadın Tarihi (Araştırma)
• Köy Enstitülü Yıllara (Anılar)
• Dikenli Gül Bahçesi (Şiirler)
• Tekne Kazıntısı (Öyküler)

“Uygulama Bahçesi” isimli öyküsü ile ikincilik ve “Akşamlama” isimli öyküsü ile mansiyon ödüllerine layık görülmüştür.

Emekliliğinde köyüne yerleşti ve bir yandan yazın hayatına devam ederken, diğer yandan etnoğrafik bir müze oluşturdu. Orta Anadolu’da, evlerde, tarım ve küçük işletmelerde kullanılan ve bu gün artık kullanım dışı kalmış yüzlerce eseri bir araya topladı. Müze 1994 yılında açık hava müzesi şekline kurulmuştur. Günümüzde müzede yer alan eşyaların zarar görmemesi için önemli bir kısmının üzeri kapatılmıştır. Müzede eski kalaycı körüğünden eski körüklü fotoğraf makinesine kadar pek çok eşya yer almaktadır. Müzede ayrıca Gazeteci Teoman Erel’in daktilosu, Sorgun Postası Gazetesi sahibi Doğan Özmen tarafından hediye edilen çok eski ve kolla çalışan bir baskı makinesi de bulunmaktadır. (Özgeçmiş ve müzeye ilişkin kaynak: www.arifbas.com)

Sorgun Düşünce Kulübü olarak rahmetli Arif BAŞ’ı eserlerini okuyarak hatırladık. Kendisini rahmetle anıyoruz.

Eğitimci-yazar Arif Baş, eserleri ve çalışmalarıyla; köyüne, memleketine ve insanına bağlılığı ve vefasıyla örnek alınması gereken bir insan. Eserlerinin yeni nesil tarafından fazlası ile hak ettiği gerekli ilgi ve değeri görmesini temenni ediyoruz.

Sorgun Düşünce Kulübü

Author: sevare