Sorgun Aşıklar Bayramı

Hayatımın en anlamlı günlerinden biri idi. “Sorgun 7. Âşıklar Bayramı ve Eser Sahibi Sorgunlular Buluşması” programına davetli idim…

Aslında pek çok şehirlerden davet alıp, çeşitli konferanslar veriyordum ama bu doğduğum şehirde katıldığım ilk program olacaktı. İki önemli programımı da iptal ederek bu programa katılmaya karar verdim. Hem sıla-i rahim yapar, hem de davete icabet ederim diye düşündüm. Eminim hayatımın en anlamı günlerinden biri daha olacaktı…

29 Kasım Cuma akşamı Sorgun 7. Âşıklar programına katıldım. Müthiş bir sunucu Yasemin Doğru hanımefendi karşımızda idi. Öyle duygu yüklü bir konuşma stili vardı ki, okuduğu şiirleri adeta yaşıyordu. Hissettiği duyguyu salondakilerin hissetmemesi mümkün değildi… Demek ki çok güzel bir program olacaktı…

Ve açılış konuşmasını yapmak üzere Edebiyat hocam, Sorgun Âşıklar Yazarlar ve Şairler Derneği  Başkanı Durali Doğan kürsüde… Ki o, daha sonraki konuşmamda da söylediğim gibi, milli duygularımı şahlandıran bir hocamdı. Lise yıllarımda yazdığı tiyatrolar gözümün önünden zaten hiç gitmezdi. İçimden de olsa hocam iyi ki varsınız dedim…

Şimdi sahne de Sorgun Belediye Başkanımız Ahmet Şimşek vardı. Konuşmasını dikkatle dinledim, günün önemine dair çok güzel mesajlar veriyordu. Doğduğum şehre çok güzel hizmette bulunmuştu ama bizler artık şahlanmıştık ve çok daha güzel ve olağanüstü hizmetlerinizi bekliyoruz başkanım dedim…

Sırada Sorgun Kaymakamı Levent Kılıç Bey; alışılmışın dışında bir kaymakam, sanki halktan biri… O kadar uzun programın tamamına katılmaya çalışan bir kaymakam, enerjik dolu, tebriklerimi iletiyorum.

 

Ve Sorgun’umun âşıklarında ve şairlerinde sıra… Sözü her eline alan “Ben okumadım ki” diye başlıyor duygu yüklü şiirlerine… Ama ne okuyuş sanki karşımda yeni Âşık Veysel’ler… Tabii ki benim Sorgun’umdan Âşık Veyseller çıkacak diyorum…

 

Söke’den gelen hemşerim Cemal Şimşek’in öyle bir okuyuşu vardı ki, onun hareketlerine hepimiz bedensel olarak katılıyoruz…

 

Ya, “Ömrümü Yedin Ömrümü” şiirine ne demeli, Alanya’dan bu şiiri okumak için gelmişti Ethem Kaygusuz abimiz… Ömrümü yedin derken bile aslında eşine ne kadar âşık olduğunu ve dizelerinin aşk koktuğunu anlamamak mümkün değildi…

 

Hacı Yiğit’in şiirlerine lise yıllarından beri aşinayım. Şiirleri hala eski tadında… “Vazgeçilmezimsin vazgeçmem asla” mısralarını dinlerken beni çok uzaklara götürdü…

 

Âşık Behrami’yi dinliyorum, hayatta hiç cesaret edemeyeceğim Azrail’e dizeler dizmekte, Azrail’i ancak bu kadar güzel anlatabilirdi… Hele sazına her vuruşunda “Al götür” mısralarını yorumlayışı hala hafızamda idi…

 

Âşık Gülçınar; onu dinlerken doyumsuz bir tat aldım, müthiş bir ses ve yorumcu, okuduğu ve bestelediği şiirlerin tadı bir başka idi, hele atışmaları var ya eminim uzun süre belleklerimizden silinmeyecekti…

 

Âşık Derdiyar, her âşık şiirlerine başlamadan önce rahmetliyi öyle bir anlatıyorlardı ki kıskanmamak elde değildi. Böyle bir şahsı tanımadığım için çok üzüldüm…

 

Aslında bu yazı hiç bitmezdi… Her şairimizi anlatmak isterdim, duygularımın çok azını anlatabildim. Aklımda kalanları küçük parantezler ile kelimelere dökmeye çalıştım…

 

İkinci gün “Eser sahibi Sorgunlular Buluşması” programını enfes sunan Ahmet Sargın beyi de asla unutamam…

 

Bize bu güzel iki günü yaşatan ve emeği geçen Sorgun Kaymakamı Levent Kılıç, Belediye Başkanım Ahmet Şimşek ve Hocam Durali Doğan başta olmak üzere emeği geçen herkese tebriklerimi iletiyorum ve saygılarımı sunuyorum…

Author: yasin
İsim: YASİN ÜNLÜ Yaşadığı İl: Ankara Yaşadığı İlçe: Yenimahalle Meslek: İnşaat Teknikeri