Sorgun Sevdası ve Sorgun Düşünce Kulübü

2007 yılında  İstanbul’da yaşayan bir grup “Sorgun Sevdalıları”nın kurduğu“Sorgun Düşünce Kulübü’nün sitesine girdiğimde benim için de büyük sürpriz olan şu başlıkla karşılaştım: DURALİ DOĞANBir Sorgun Sevdalısı

Sitenin ana sayfasına konmuş bu başlıkla başlayan ve devam eden tanıtım yazısı hayatımda ilk defa duyduğum şu güzel cümlelerle devam ediyordu:

“Durali Doğan Sorgun’un son 30 yılına damga vurmuş önemli bir şahsiyet. Sorgun kültür ve edebiyatına tek başına yapmış olduğu katkı ile adını şimdiden tarihe yazdırmıştır.

Sorgun Düşünce Kulübü olarak başlıca misyonlarımızdan biri Durali Hoca gibi değerleri daha iyi tanımak, tanıtmak ve hak ettikleri değeri elimizden geldiğince vermektir.”

Gerçekten öyle miydi?

Evet.  Yazmaya 1977 yıllarında Sorgun Lisesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni iken başlamış, 12 Eylül 1980 İhtilali arefesinin Mayıs ayında “Bir Hilal Uğruna”oyununu yazmış, öğrencilerimle birlikte sahnelemiştim.

İlk kitabımı ise “Çanakkale’de Düğün” adlı yine bir tiyatro eseri olarak 1983 yılında yayınlamıştım.

Gerçekten tamı tamına 30 yılı geride bıraktığımı hatırlattı bu kıymetli hemşehrilerim bana.

Sorgun Düşünce Kulübü’nün Sorgun Sevdalısı gönüllü hizmetkarları, Sorgun’un karasevdalıları benim geçmişimi su gibi okurcasına içimi cız ettiren, yüreğime ılık ılık inen bir seslenişle kendilerinin taşıdığı üstün hasletleri pay etmek, paylaşmak cömertliğinde bulunarak beni “Bir Sorgun Sevdalısı” diye ilan etmişler.

Ne mutlu ki hayatımda en çok sevdiğim kavramlardan, içini hayatta hep doldurmaya çalıştığım, eserlerimde “Her aşığın bir ahı, her yazarın, şairin de bir sevdası vardır” diyerek kaleme aldığım eserlerimde ne sevdalar anlattım ama, Sorgun için sevdalı olduğumdan haberim yoktu sanki…

Bana bu sevdayı hatırlatanlara, yakıştıranlara sonsuz teşekkürler etsem yine de azdır.

İstanbul’da bile Sorgun’u düşünen, yazan, Sorgun için kafa yoran, fikir üreten, ince duygular besleyen, Sorgun Sevdası’nı bizlere de hatırlatan değerli kardeşlerime çok hak veriyorum.

Sorgun sevdalısı olmasaydım; “Bütün Yönleriyle Sorgun- 1990, Sorgun Dokşan Beş- 1995 ve Sorgun Güldestesi – 2011” olmak üzere tam üç adet “Sorgun Üçlemesi” kitaplarını yazabilir miydim? Bu kitaplar ki hayatımı hasrettiğim, ilçemizin taşını, toprağını, tepesini, çayını, deresini, tekkesini, türbesini, köyünü, beldesini, mezrasını adım adım gezip fotoğraflayıp yazdığım ölümsüz eserlerdir.

Yozgat Sevdası olmasaydı; Yozgat Halk kültürü, Yozgat’ın kıymet yetmez değerleri olan âşıklarımız, ozanlarımız, şairlerimiz, yazarlarımız, bilim adamlarımız, din âlimlerimiz bir başka çalışma, araştırma alanım olur muydu?

Bu alanda “Yozgat Şair Yazarları- 1988 ve Yozgat Şair ve Yazarlar Ansiklopedisi -2006” olmak üzere iki adet geniş kapsamlı kitap yayınlayabilir miydim?

Şiir kitabı ve âşık incelemeleri…

Türkiye Sevdalısı olmasaydım; Yazdığım 13 adet oyunda özellikle Sorgun ve Yozgat halk kültürünü, hikayelerimizi, destanlarımızı sahneye aktarabilir; vatan, millet, bayrak, sancak sevgisi, aile bağları, milli ve manevi değerlerimizden oluşan bir demet tiyatro sunabilir miydim?

Bu çalışmalarım tam otuz yılımı aldı. Zaman nasıl geçti bilmiyorum ama gerçekten bunun bir sevda olduğunu yeni fark ettim.

Kim fark ettirdi: Sorgun Düşünce Kulübü.

Büyüklerimizden kalan şu altın sözde denir ki;

-“İşi ya hırsla, ya sevdayla yapacaksın.”

Âcizane hiçbir zaman hırsla yola çıkmadım.

Geriye ne kalıyor:  Sevda…

Demek ki otuz yılımız bu sevdayla geçmişte haberimiz yok…

İstanbul’da Sorgun’u Düşünmek gibi kendilerine bir sorumluluk yüklemiş bir grup insan…

İstanbul’da yaşayan Adnan Korkmaz, Hatip Sorgun, Recep Dağdemir,Abdullah Alpaydın, Nuri Kaya, Ali Kaplan, Salih Açan, Fatih Şahbaz, Abidin Polat gibi (adını yazamadığım hemşehrilerim lütfen kusura kalmasın) Sorgun sevdalılarından oluşan bir grup Sorgunlu üniversite mezunu tarafından kurulan gönüllüler kervanı…

Kısa adı SDK olan Sorgun Düşünce Kulübü kervanı İstanbul’dan Sorgun için hayati öneme haiz çok projelerle yola çıkmış. Nedir bu projeler? Sorgun Düşünce Kulübü’nün “özgün”, faydalı “ve ” yapılabilir” düşünce üretimi örneklerinden işte birkaçı:

“Abbas Sayar Okumaları, Sorgun Makaleleri, Sorgun Düşünce Kulübü İnternet Sitesi, Sorgunlu Üniversiteliler Kataloğu Projesi, Sorgun Ansiklopedisi Projesi, Sorgun Kronolojisi, Sorgun Bibliyografyası, Salih Paşa Camii 200. yıl Anma Kitabı Projesi, Sorgun Bilgi Kaynaklarını Toplama Projesi, Yıllık Sorgun Kahvaltıları, Sorgunlu Akademisyenlerle Buluşma Projesi.”

DURALİ DOĞAN’I OKUMA ÇALIŞMASI

Bu çalışma beni çok mutlu etti. “Durali Doğan: Bir Sorgun Sevdalısı” adlı çalışmayı başlatan bu güzel insanlara,  bütün hemşehrilerime şükranlarımı sunuyorum.

Bu çalışmayla ilgili SDK’nın sitesindeki yazıda şöyle deniyor: “Bu doğrultuda planladığımız işlerden biri de 2013 yılında bugüne kadar çok sayıda esere imza atmış olan ve yazdığı oyunları ülkemizin her yanında oynanan Araştırmacı -Yazar Durali Doğan hocamızın bugüne kadar ortaya koymuş olduğu eserlerini inceleyip web sitemizde değerlendirme yazıları şeklinde yayınlamaktı. Ne mutlu bize ki bu çalışma tamamlanmış olup; “Durali Doğan: Bir Sorgun Sevdalısı” başlığıyla web sitemizin ana sayfasına konulmuştur. Bu çalışma 1 ay boyunca ana sayfamızda yer almaya devam edecektir. Sayfanın linki aşağıdadır:

http://sorgundusuncekulubu.com/Index.php

Bu özel çalışma için teşekkür ediyorum.

SDK’nın Sorgun için gerçekleştirmeyi düşündüğü projelerin gerçekleşmesi hususunda elimden geleni yapacağımı belirtiyor, yazımda adı geçen Sorgun Düşünce Kulübü üyelerine ve tüm İstanbul’daki Sorgunlu hemşerilerime selam ve sevgilerimi sunuyorum.

Durali DOĞAN / SORGUN SELAM GAZETESİ

http://www.duralidogan.com

Author: Yönetici