Sorgunlu İlk Gazeteci: “Nevzat Coşgun” Sorgun’da İlk Gazete: “Sorgun”

Sorgun’da ilk gazete Aralık 1969’da Nevzat Coşgun tarafından çıkarılmıştır. Sorgun’un ilk gazetesinin adı “Sorgun”dur.

Nevzat Coşgun, 1942 yılında Akdağmadeni’nde doğmuştur. İlkokulu Çayıralan’da, Ortaokulu Yerköy ve Sorgun’da, Liseyi ise Yozgat’ta okumuştur. Liseden sonra 1962 yılında Şefaatli’de, 1963 yılında Sorgun Yeşilyurt İlkokulunda vekil öğretmenlik yapmıştır.

Askerliğini 1965 Yılında İstanbul ili Kartal İlçesinde yapmıştır. Askerlik dönüşü,  Mirahor ve Mükremin Köylerinde ve Sorgun Yeşilyurt İlkokulunda öğretmenlik yaptıktan sonra öğretmenlikten ayrılarak ‘’Müftüoğlu Matbaasını’’  kurup Aralık 1969’da Sorgun’un ilk gazetesi olan ve ilçenin ismi ile özdeş olan “Sorgun’u” çıkarmıştır.

Nevzat Coşgun’un dedesi, Demli Molla diye bilinen Sorgun’da müftülük Yapmış Hasan Coşgun (Doğum 1887, Ahmetfakılı Köyü, Ölüm 1965, Eskişehir)’ dur. Nevzat Coşgun’un babası Sorgun’da Mal Müdürlüğünde memurluk yapmış Ali Said Coşgun (Doğum 1912, Ölüm 1962) ’dur.  Dedesi ve babasının yayınlanmış şiirleri mevcuttur.  Nevzat Coşgun’un amcası İhsan Müftüoğlu (Doğum 1921, Ölüm 1988)’ dur. Müftüoğlu soyadını ise sonradan alan İhsan Müftüoğlu aynı zamanda Sorgun’da Belediye Başkanlığı yapmıştır.

Sorgunun ilk gazetecisi Nevzat Coşgun Aralık 1991 yılında hayata veda etmiştir.

1968 tarihli Yozgat İl Yıllığında, Sorgun ile ilgili verilen bilgilere bakıldığında , “Sorgun’un ilçe merkez nüfusunun 6.166 olduğu, ilçe merkezinde bir ortaokul bulunduğu, halkı kültürel davranışlara yöneltecek imkânların çok az olduğu, 1966 yılında ilçe merkezinde Linyit Kömürü çıkarılmaya başlandığı” bilgisinin verildiği görülmektedir.

Sn. Durali Doğan’ın 1990 basım tarihli “Bütün Yönleriyle Sorgun” adlı kitabında Sorgun eski Belediye Başkanlarından Sn. Yılmaz Kılıçarslan,  “ 1970’li yıllardan itibaren Sorgun’da büyük bir nüfus patlaması yaşandığı, ilçenin, çevreden ve köylerden göç akımına uğradığı bunun sonucu olarak sağlıksız şehirleşmenin, ilçenin en önemli meselesi haline geldiği ” tespitini yapmaktadır.

İlçenin nüfusuna her yıl yaklaşık bin kişinin ilave edilmesi şeklinde yaşanan bu nüfus patlaması, ilgili dönemin nüfus sayım verilerinde de açıkça gözükmektedir

Sayın Prof. Dr İhsan Bulut, “Şehir Coğrafyası Açısından Sorgun” adlı eserinin ön sözünde “Şehirsel gelişimini ortaya koymaya çalıştığımız Sorgun, köy, kasaba ve şehir aşamalarını belirgin çizgilerle yaşamış yerleşmelerimize tipik bir örnek teşkil etmektedir” demektedir.

Aralık 1969 tarihinde yayınlanmaya başlayan Sorgun gazetesi, Sorgun’un köyden kasabaya, kasabadan şehre geçişinin yazılı şahididir.

Sorgun’un ilk gazetesi olan Sorgun gazetesinin sayfa ebadı bugünkü gazetelerin sayfa ebadının yarısından daha küçüktür. Gazete sarı saman kâğıda siyah harflerle basılmış bir gazetedir. Başlarda Salı ve Cuma günü, sonraları sadece Cuma günü çıkmıştır. Gazete önyüzünde ilçeden haberler, arka yüzünde çoğunlukla resmi ilan yayınlayarak iki sayfa olarak, bazen de artan ilanlar nedeni ile dört sayfa olarak çıkmıştır.

Nevzat Coşgun’un kardeşi İbrahim Selman Coşgun’un (Doğum 1953, Ölüm 2010) şiirlerinin toplandığı “Ben Kimim, İbrahim Selman Coşgun” adlı kitapta yer alan, Sorgun gazetesinin, “Nevzat Çoşgun’u Kaybettik” başlığı ile yayınlanmış bulunan 13 Aralık 1991 tarihli sayısında,  gazetenin 22. yılına ve 1028. sayısına ulaştığı görülmektedir.

Gazetenin 29 Ocak 1974 tarih Salı günkü sayısında yer alan: “ 1974 yılında abone olmak isteyen sayın okurlarımız ve kıymetli hemşerilerimiz gazetemiz idaresine teşrif etmek suretiyle veya bizi gördükleri yerde abone ücretini yatırabilirler” ifadesi gazetenin üslubu ve dönemin ruhu hakkında ipucu mahiyetindedir.

Sorgun tarihinin en önemli yazılı kaynaklarından olan, ilçenin ilk gazetesi Sorgun gazetesinin bütün sayılarının bir araya getirilmesini temenni ediyor bu vesile ile merhum Nevzat Coşgun’a Allah’tan rahmet diliyoruz.

 KAYNAKLAR:

1-Sorgun Gazetesi, 29 Ocak 1974,  Salı, yıl: 4,sayı: 381

2-Sorgun Gazetesi,13 Aralık 1991,Cuma, yıl: 22, sayı: 1028

3-Ben Kimim, İbrahim Selam Coşgun-Sistem Ofset, Ankara 2011, Adem Koç, Burcu Coşgun.

4-Âşık Demli ve Oğlu Ali Said Coşgun-Âdem Koç-2000, Milli Folklor Dergisi sayı: 47

5-Yozgat İl Yıllığı-1968, Doğuş Matbaası, Sivas

6- Şehir Coğrafyası Açısından Sorgun-Dr İhsan Bulut-Erzurum 1998

7- Bütün Yönleriyle Sorgun-Durali Doğan-1990-Ankara.

8-Yozgat Şair ve Yazarlar Ansiklopedisi-Durali Doğan -2005-Sorgun.

 

SORGUN DÜŞÜNCE KULÜBÜ

Author: sevare