Yeşilyurt İlkokulu/Mehmet TAŞDEMİR

Sorgun’ da ilkokul dediğimizde aklımıza gelen en eski ve önemli okul Yeşilyurt İlkokulu’dur. Şüphesiz Yeşilyurt İlkokulu ile özdeşleşen isimlerden ilki de orada uzun yıllar idarecilik görevinde bulunan Mehmet Taşdemir’dir.

Peki, Yeşilyurt İlkokulu’nda uzun yıllar idarecilik yapan Mehmet Taşdemir kimdir? Hem hocamızı tanımak hem de yaşayan bir değerimizi biraz daha yakından tanıtmak adına Sorgun Düşünce Kulübü olarak Sayın Mehmet Taşdemir ile bir söyleşi yaptık.

Mehmet Taşdemir 1932 yılında Sorgun/Kayakışla köyünde doğdu. İlkokulu üçüncü sınıfa kadar Kayakışla köyünde okudu. İmkânların yetersizliği nedeniyle ilkokula üçüncü sınıftan sonra üç yıl süre ile ara verdi. Daha sonra Esenli (Dedik) köyüne yatılı bölge okulu açılınca ilkokul dördüncü sınıfı burada okudu. Beşinci sınıfı ise Gedikhasanlı köyünde tamamladı.

1946 yılında Kayseri Pazarören Köy Enstitüsünü kazandı ve 1950-1951 eğitim öğretim döneminde enstitüyü tamamladı. Enstitüden öğretmen olarak mezun olan Mehmet Taşdemir, Akdağ İlçesinin Dokuz köyünde ilk görevine başladı. Sekiz yıl burada öğretmenlik yaptıktan sonra 1959 yılında askere gitti. 1960 yılında askerlik dönüşü Eymir Merkez İlkokuluna müdür olarak atandı. 1965 yılına kadar Eymir’de görev yaptıktan sonra Agâh Efendi ilkokuluna öğretmen olarak dönüş yaptı. Buradan da aynı yıl Yeşilyurt ilkokuluna becayiş ile geçiş yaptı. 1968 yılında ise Yeşilyurt İlkokulu’nda müdür olarak atandı.

Uzun yıllar müdürlük görevinde bulunan Mehmet Taşdemir, 8 Nisan 1982 tarihinde Yeşilyurt İlkokulu’ndan müdür olarak emekli oldu.
Hocamız kendi ifadesiyle okulun tarihi hakkında bizlere aşağıdaki bilgileri verdi:

“Yeşilyurt İlkokulu 1940 yılında şu an ki bulunduğu yerde kuruldu. O zamanlar okulun şu andaki bulunduğu yer Yeşilova ve Yeşilyurt olarak anılıyordu. Okulun adı da bundan dolayı Yeşilyurt olarak belirlendi.

Yeşilyurt İlkokuluna atandığım 1965 yılında 15 öğretmen, 2 müstahdem vardı. Okul sekiz derslikten oluşuyordu. Sabah ve öğleden sonra olmak üzere ikili öğretim uygulanıyordu.

Okulun öğrencileri Sorgun merkez ve İkikara köyünün öğrencilerinden oluşuyordu. Mükreminde ilkokul mevcuttu. Bu yüzden Mükremin’den okula kayıtlı öğrenci yoktu. Ben haftada iki saat Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerine giriyordum.

Mehmet Akif İlkokulu yapılınca Yeşilyurt ismi (saklı kalmak ve başka bir binada kullanılmak üzere) kalktı. Yeşilyurt İlkokulunun yerine bir müddet Kız Meslek Lisesi geldi. Kız Meslek Lisesi başka yere taşınınca burası (Yeşilyurt İlkokulunun ilk kurulduğu bina) boş kaldı. Daha sonra Mehmet Akif Ersoy İlkokulu ile Yeşilyurt birleştirildi. En son nihai haliyle Yeşilyurt İlkokulu Sorgun Lisesi’nden boşalan binaya taşındı. Yeşilyurt’un ilk binası ise şu an Rehberlik ve Araştırma Merkezi olarak kullanılıyor.

Okuldan aklımda kalan öğretmenler, Halis ALTAN, Ahmet ÇETİNER, Hacı ÇAY, Memiş CANSEVER, Faik BAŞOL, Ferhat ERDEMİR, Yıldız YILDIRIM, Gülten ÇETİN, Serpil MUTLU ve Doğan ÖZMEN. Hayatta olanlara sağlık, ahirete intikal edenlere rahmet temenni ediyorum.”

Şartlara ve yıllara aldırmadan bir çınar gibi ayakta kalmanın en güzel timsalini sergileyen, okumanın zor olduğu dönemlerde eğitimini alıp, hayatının büyük kısmını memleketine adayan ve uzun yıllar Sorgun’un ilk ilkokulunda idarecilik görevinde bulunan Sayın Mehmet TAŞDEMİR’e Sorgun Düşünce Kulübü olarak sağlıklı bir ömür dileriz. Ayrıca söyleşimizde bizi yalnız bırakmayan, sıcak ve samimi bir ortamda ağırlayan Mehmet TAŞDEMİR hocamızın oğlu Sayın Metin TAŞDEMİR’e de teşekkür ederiz.

 

SORGUN DÜŞÜNCE KULÜBÜ

Author: sevare