Yüksek Hızlı Trene Bindi de Savuştu mu Ola?

Bir gün demiryolunu tamamladılar.

Çiçeklerle donatılmış ilk tren Çankırı’nın Çerkeş ilçesine bağlı Atkaracalar köyüne girdi. İdare lambalarıyla, helası dışarıda kerpiç evlerle, bin bir yamalı elbiseler içindeki insanlarla kaynaşan köye…“

( Edip Cansever-A“dan Z“ye Edip Cansever )

1920’LER… YERKÖY’E KARA TREN GELDİ

“Kara tren Sorgun’dan geçmemişti. Kara tren yetmiş beş kilometre uzaktan Yerköy’den geçiyordu. “1926 yılında Ankara-Kayseri treni buradan geçmiş daha evvel bir köy olan Yerköy bu esnada bucak olmuştur. 1945 yılında da Yerköy bucağı ilçeye tahvil edilmiştir.” (A. Fevzi Koç – Bütün Yönleriyle Yozgat )

Kara trene binmek için önce otuz beş kilometre uzaktaki Yozgat’a oradan da kırk kilometre uzaktaki Yerköy’e gitmek gerekiyordu.

1940’LAR… AT ARABASI İLE GİDİLDİ KARA TRENE

“Kayseri Pazarören’e yolculuk tellal duyurusundan iki gün sonra başlamıştı. Aynı köyden dört çocuktuk. İlçemiz Sorgun’a babalarımız götürdü. Orada yapılan işlemlerle elimize birer yazı verdiler.

Nüfustan nüfus cüzdanlarımızı yeni alıyorduk. Sorgun’u yeni görüyorduk. Yozgat’ı, Yerköy’ü, Kayseri’yi de yeni görecektik. Trene ilk binecektik. Sorgun’dan Yozgat’a yaylı at arabasıyla yolculuğumuz başlamıştı…” (Arif Baş – Köy Enstitülü Yıllarımla Anılarım )

1950’LER… KAMYON KASASINDA GİDİLDİ KARA TRENE

“Okulların açılması nedeniyle bizim tayinimizin gecikmeli olarak Manisa iline çıktığını bildiren bakanlık emri geldi. Köyden Sorgun’a oradan da üstü açık kamyona binip, tahta bavul ve bagajımızı yerleştirip Yozgat’a geldik. Sarayköy’e varınca şiddetli bir yağmura tutulduk. Biz ve bagajımız ıslandı… Yerköy’e vardığımızda tren saati de yakın olduğundan biletimizi aldıktan sonra uzun bir tren yolculuğu başladı…” (Faik Birol – Bozkırdaki Fener )

2020’LER… SORGUN’A YÜKSEK HIZLI TREN GELDİ…..

Adnan KORKMAZ

SORGUN DÜŞÜNCE KULÜBÜ

Author: Yönetici