Yusuf Ziya Bahadınlı

Yusuf Ziya BAHADINLI, Yozgat/Sorgun/Bahadın’da 1927 yılında doğmuştur. Mensup olduğu aile Antalya’dan gelerek Bahadın yöresine yerleşmiş bulunan ve yörede “Yörükler” diye anılan bir ailedir.

Babası yörenin en zengin kişisi olarak bilinen Mehmet Çalışkan (Yusuf Ziya Bahadınlı, Çalışkan olan soyadını daha sonra Bahadınlı olarak değiştirmiştir), annesi Satı Hanım’dır.

Yusuf Ziya Bahadınlı, ilkokulu Bahadın’da, ortaokulu Yozgat’ta, liseyi liseye denk gelen Kayseri Pazarören Köy Enstitüsü’nde, üniversiteyi ise yüksek okula denk gelen Ankara Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü’nde başlayarak Balıkesir Eğitim Enstitüsünde devam edip, Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’nde tamamlamıştır.

İspir’de (Erzurum), yeni adı Susuz olan Cilavuz’da (Kars), İvriz’de (Konya), Düzce’de ve İstanbul’da öğretmenlik yapmıştır. Bu süreçte iki defa öğretmenlikten istifa ederek 1957-1958 yıllarında THY’de memurluk ve 1959-1960 yıllarında İstanbul’da bakkallık yapmıştır. 1961-1965 yıllarında yayıncılık yapmış ve Türkiye İşçi Partisi’ne girmiştir.

1965-1969 yıllarında TBMM’de Türkiye İşçi Partisi Yozgat Milletvekili olarak görev yapmıştır.

1969-1979 yılları arasında yayıncılığa devam ederek “İlke” ve “Yeni Dünya” isimleriyle iki dergi çıkarmıştır.

1979-1991 yılları arasında Almanya’da 11 yıllık sürgün hayatı yaşamış ve 10 yıllık zaman aşımı ve Türk Ceza Kanunu’nun değişmesi sonucunda 1991 yılında Türkiye’ye dönebilmiştir.

1960’lı yıllarda İşçi Partisi Yozgat Milletvekilliği yapmış olan Yusuf Ziya BAHADINLI, bu kapsamda anılması gereken önemli şahsiyetlerden bir tanesidir.

Hikâye, roman, anı inceleme, derleme ve daha farklı türlerde kitaplar yayınlamıştır: (İtin Olayım Ağam, Haçça Büyüdü Hatiş Oldu, Geçeneğin Karanlığında, Titanik’te Dans, Devekuşu Rosa, Güllüceli Kâzım, Güllüceyi Sel Aldı, Gemileri Yakmak, Açılın Kapılar, Lidya Gözleri Yaprak Yeşili, Öyle Bir Aşk, Meclis’in İçinde Vurdular Bizi, Dört Sosyalist Ülke, Türkiye’de Eğitim Sorunu ve Sosyalizm, Deyimlerimiz ve Kaynakları, Türkçe Deyimler Sözlüğü, Atasözleri Sözlüğü (Aydın Su Müstear Adıyla), Türkçe Okul Sözlüğü (Aydın Su Müstear Adıyla), İmla Kılavuzu (Aydın Su Müstear Adıyla), Yeni Okul Tiyatrosu (Aydın Su Müstear Adıyla), Dünyanın En Güzel Kadın ve Evlilik Fıkraları (Aydın Su Müstear Adıyla), Dünyanın En Güzel Aşk Şiirleri (Aydın Su Müstear Adıyla), En Güzel Aşk Yazıları, Dünya Edebiyatından Seçme Eserler Kılavuzu.

Yusuf Ziya BAHADINLI hakkında Murat Baycanlar tarafından “Yusuf Ziya BAHADINLI’nın Öykücüğü ve Romancılığı” adlı Yüksek Lisans Tezi hazırlanmıştır: (Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı /Adana 2006)

Bahadın Beldesine “Yusuf Ziya BAHADINLI Kültür Evi” adlı bir kültür merkezi yaptırmış bulunan Yusuf Ziya BAHADINLI İstanbul’da yaşamaktadır.

Yusuf Ziya BAHADINLI Sorgun’dan yetişmiş önemli değerlerden biridir. Yusuf Ziya BAHADINLI inandığı fikirlere okuyarak, araştırarak, yaşayarak ve daha önemlisi düşünerek ve analiz ederek ulaşmış bir insan. 1965-1969 yılları arasındaki Türkiye İşçi Partisi Yozgat Milletvekilliği dönemini “Meclis’in İçinde Vurdular Bizi” adlı kitabında, anlatmıştır.

Eserlerini ve çalışmalarını 2013 yılında bir dosya konusu olarak incelediğimiz ve akabinde bir toplantımıza misafir ederek yüz yüze tanışma imkanı bulduğumuz Yusuf Ziya Bahadınlı’ya sağlıklı bir ömür dileriz.

SORGUN DÜŞÜNCE KULÜBÜ

Author: sevare