2 Ağustos’un Ardından…

Sorgun Düşünce Kulübü olarak Sorgun’daki 4. Buluşmamızı 2 Ağustos Cumartesi günü gerçekleştirdik. Geçtiğimiz Aralık ayında 2014 faaliyet planlarımızı oluştururken, 2 Ağustos tarihinin Ramazan Bayramı’nın hemen sonrasına denk gelmesi münasebetiyle en uygun tarih olduğunda mutabık kaldık ve o günden itibaren hazırlıklarımızı bu yönde yürüttük.

Toplantımıza kimleri davet edeceğimiz bile daha o zaman belirlenmişti. Önceki yıllarda yaptığımız toplantılarımız, başta Sorgun olmak üzere Türkiye genelindeki üyelerimizle buluşma şeklinde geçerken; bu defa, 2013 yılında 2 dosya halinde incelediğimiz Sorgunlu Bilim Adamlarımız ve Akademisyenlerimizi davet edip onlarla yüz yüze tanışmayı kararlaştırdık.

Mart ayından hocalarımızla temasa geçerek programımıza davet ettik ve mazereti bulunan bir-iki hocamız dışında büyük çoğunluğu programa katılacaklarını belirttiler. Nitekim toplantımıza 9 hocamız katılarak bizleri fazlasıyla mutlu ettiler ve onları davet ederek ne kadar doğru bir iş yaptığımızı da kanıtladılar.

Açık söylemek gerekirse hocalarımızın katılımları hususunda bazı endişelerimiz vardı. Prof. Dr. Rauf Yücel, Prof. Dr. Hamdi Temel ve Prof. Dr.  Haluk Selvi dışında hocalarımızın büyük kısmıyla telefon ve e-mail iletişimi dışında tanışıklığımız yoktu. Biz onları akademik çalışmalarından dolayı takip ediyorduk onlar da web sitemizdeki çalışmalarımız vasıtasıyla bizden haberdardılar. Bu, Türkiye’nin değişik şehirlerinden kalkıp toplantımıza katılmaları için yeterli bir sebep olmayabilirdi. Bunun yanında, Sorgun Düşünce Kulübü olarak, kurulduğumuz günden beri “bağımsız/bağlantısız” duruşumuzu sürekli olarak vurgulamış ve bunu faaliyetlerimizle ispat etmiş olmamıza karşın, ülkemizde kişilerin ve grupların siyasi-ideolojik kimlikler üzerinden tanımlanmaya/anlaşılmaya çalışılması alışkanlığının ve bu anlayışın ürettiği ön yargıların, akademik sahada faaliyet gösteren hocalarımız için caydırıcı bir neden olabileceği kaygımız da yok değildi.

Hocalarımızın organizasyonumuza katılımı, ilgileri, samimiyetleri gösterdi ki; doğru işler yapar, doğru mesajlar verirseniz insanlar sizleri tanımasa bile hakkınızda olumlu kanaat edinip size yakınlık duyabilir. Üstelik buna hiçbir önyargı da mani olamaz. Programın sonlarına doğru söz alan Sorgun eski Belediye Başkanlarından Yılmaz Kılıçarslan bunu şöyle ifade etmişti: “Sorgun Düşünce Kulübünün bu kadar zamandır istikrarlı bir şekilde faaliyete devam etmesinin ve başarılı olmasının arkasında niyetinin güzel oluşu vardır. Niyet güzelse iş kolaylaşır”.

Toplantıyı özel yapan şeylerden biri de, bizim hocalarımızla bir araya gelmemizin yanında onları ilk defa hem de Sorgun’da bir araya getirmemizdi. Birbirlerini tanıyanların yanında, gıyabında tanıyanlar da böylece yüz yüze tanışma imkânı buldular. Gördük ki bu toplantıya bizim kadar onların da ihtiyacı varmış.

Hocalarımızla ilgili dikkatimden kaçmayan noktaların başında, yapılan konuşmaları hiç sıkılmadan baştan sona ilgiyle, merakla, dikkatle not tutarak takip etmeleri geldi. Akademisyen disiplininden/ciddiyetinden kaynaklandığını düşündüğüm ve ortaya konulan işlere saygı duyulduğunu gösteren bu tavır bizlere de örnek teşkil etti. Sunumları da son derece samimiydi. Resmiyetten ve kompleksten uzak, yöre şivesinin yer yer kullanılarak nostalji yapıldığı, gerçekten hoş ve faydalı sunumlara şahit olduk.

Hocalarımızın katılımı dışında toplantıyı bizim için çok özel ve anlamlı hale getiren bir başka şey de, kendi çalışmalarımızın ürünü ve kendi imkânlarımızla yayınladığımız 2 kitabın sunumunu yapma mutluluğuydu. Sene başında koyduğumuz hedefi gerçekleştirerek kitapları bu toplantıya yetiştirmemiz, bizim için ayrı bir gurur kaynağıydı. Bu kitaplardan ilki, 2013 yılı dosya çalışmalarımızda yer alan yazılarımızdan oluşan “Sorgun Düşünce Kulübü 2013 Yıllığı”, diğeri ise kurucu üyelerimizden S. Hatipoğlu’nun kaleme aldığı “Küreselleşen Dünya’da Türkiye ve Yozgat” adlı eserdi. Özgün içerikleriyle kuruluş felsefemizi çok doğru yansıttığını düşündüğüm her iki eser de ciddi bir emeğin ürünü olarak ortaya çıktı. Bu vesileyle kitapların yayına hazırlanmasında desteğini esirgemeyen Siyami Yozgat hocama bir kez daha teşekkür ediyorum.

2013 yılı başında 5. Yılımızı değerlendirdiğim “SDK’nın Dünü, Bugünü, Yarını” başlıklı yazımı … 5 yılda ortaya konanlar, başta SDK mensuplarını tatmin etmemekle birlikte, hedeflenen işlerin nitelikli işler olması ve gönüllülük esasıyla yürütülmesi gerçeği bu noktada daha sabırlı olmamızı gerektirmektedir. Diğer yandan, 5 yıllık süreç sonunda, bu oluşum belli bir olgunluk seviyesine ulaşmış; 2013 yılı SDK’nın daha somut işlere imza atacağı bir atılım yılı olarak planlanmıştır.Cümleleriyle sonlandırmıştım.

Şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki, 2013 yılı bizim için gerçekten bir atılım yılı oldu. 2013 yılı için belirlemiş olduğumuz temel hedef; ilim, kültür, edebiyat sahasında yetiştirmiş olduğu insanları başta olmak üzere Sorgun’un değerlerini tanımak/tanıtmak; unutulmaya yüz tutmuş kültürel unsurlarını tekrar hatırlayıp gündeme getirmekti. Bunu büyük oranda gerçekleştirdik ve emeklerimiz karşılığını Sorgun Kaymakamlığı tarafından bu yıl 26 Haziran’da verilen “Kınalı Hasan Başarı Ödülü”ne, Sorgun’un tanıtımına yapmış olduğumuz katkılar nedeniyle layık görülerek aldık. Bizi bu anlamlı ödül kadar, Sorgun’dan çok uzakta yapmış olduğumuzun çalışmaların bir yerlerde takip edildiğini ve kıymet gördüğünü görmek de mutlu etti.

2014 yılı ise aynı kararlılık ve ciddiyetle çıtayı daha da yukarı çektiğimiz bir yıl oldu. Başlangıçta sadece sosyal bir oluşum olan SDK’nın, gönüllülük faktörünün doğurduğu zorluklara rağmen 7. Yılında kitap yayınlar hale gelen entelektüel duyarlılıklı bir yapıya dönüşmesi, içinde bulunduğumuz şartlar göz önüne alındığında asla küçümsenemeyecek bir gelişimdir. Bunun öneminin farkında olmakla beraber, çıktığımız uzun yolda şu ana kadar yapmış olduklarımız sadece başlangıçtır. Hep vurguladığımız gibi, “devamlılık bizim en temel ilkemizdir”. Bu çalışmalar hep daha iyisini yaparak devamı getirildiği sürece anlamlıdır.

Tekrar toplantıya dönecek olursak; bir-iki küçük aksaklığın dışında bence amacına ulaşan ve ortaya koyduğumuz emek ve özverinin karşılığını aldığımız bir toplantı oldu. Hocalarımızla tanışıp, kaynaşmamız başlı başına bir kazanımdı. Şunu gördük ki Sorgun’un akademik sahadaki yetişmiş insanları memleketleri söz konusu olduğunda katkı yapmaya hazır. Önemli olan bu potansiyeli doğru ve verimli değerlendirerek yeni bir sinerji üretmek. SDK olarak önümüzdeki dönemde bu yönde kafa yorup, proje üretmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Bu toplantıyı her yıl Sorgun’da yapmamızın önemli gayelerinden biri de, Sorgun’da fikri, sosyal, kültürel, sanatsal ve edebi çalışmalar noktasında bir duyarlılık ve farkındalık oluşturmaktır. 4. yılın sonunda, bu alanda çok başarılı olduğumuzu söyleyemem. Bu sahada aktif olmasını umduğumuz Sorgun’un yetişmiş eğitimli kesiminden, istisnalar dışında gerekli reaksiyonu henüz alamadık maalesef. Bu tür durumlar zaman zaman şevkimizi kırsa da, biz doğru bildiğimiz yolda aynı  kararlılıkla devam edeceğiz.

Son olarak bir noktaya özel vurgu yapmak istiyorum. Her toplantımız sonunda konuşulan şeylerin, sunulan tekliflerin bir an önce hayata geçirilmesi yönünde beklentiler oluşuyor ve bu SDK’dan umuluyor. Gönüllü bir organizasyon olan SDK’nın misyonu ortaya koymuş olduğu çalışmalar (yayınlanan makaleler, düzenlenen toplantılar vb.) vasıtasıyla bir farkındalık ve bilinç oluşmasını sağlamaktır. Biz icracı bir kurum değiliz. Bu başta yerel yönetimler, devlet kurumları ve sivil toplum örgütleri gibi gibi durumdan vazife çıkarması gereken organizasyonların ve bireylerin işidir. SDK hakkında farklı bir algı ve beklenti oluşmaması için bunun bilinmesi bizim için çok önemli.

Toplantıya katılan hocalarımıza, yerel yöneticilere, sivil toplum kuruluşu temsilcilerine, yerle medyaya, kültür-edebiyat adamlarımıza, üyelerimize, diğer misafirlerimize, İstanbul’dan gelerek bu toplantının kusursuza yakın gerçekleşmesinde büyük emeği geçen SDK  mensubu arkadaşlarıma ve 3 yıldır Sorgun’da bize ev sahipliği yapan Şahbazlar’a üyemiz Ercan Şahbaz’ın şahsında teşekkür ediyor, önümüzdeki yıl da aynı heyecanla tekrar buluşmayı ümit ediyorum.

 

Abdullah ALPAYDIN

SORGUN DÜŞÜNCE KULÜBÜ

Author: Yönetici