Bedenim Cambridge’de Aklım Türkiye’de

Aylardan Ağustos… Eğitim amaçlı, Londra’ya yaklaşık 100 km. uzaklıkta olan Cambridge’deyim. Cambridge’e gelmek için Ağustos ayının en güzel zaman olduğu söylenir. Ülkemize göre daha yağmurlu ve daha soğuk bir iklime sahip. Eylül ayından sonra havaların soğuması ile birlikte açık alanlarda gezilemeyeceğini söylerler ki; benim de sizlere naçizane tavsiyem Cambridge’e gitme planınız varsa Ağustos ayını tercih edin. İklimi çok değişken, öğlen güneş vardı diye sevinirken, bir saat sonra havanın soğuduğuna hatta aniden bir yaz yağmurunun başladığına şahit olabilirsiniz.

Cambridge çok sakin bir İngiliz şehri. Eğitime kendini adamışların yaşadığı bir şehir. Üniversiteleri, kolejleri güçlü ve yüzyıllardır bilimsel çalışmalarda ön saflardalar. Bunun temelinde müthiş bir disiplin ve çalışma azmi yattığını söyleyebiliriz. Bilime cimrilik yapılmamış. Dünyanın en iyi beş üniversitesini sayın deseniz eminim herkes; Cambridge Üniversitesini bu beş üniversite arasında sayacaktır. Cambridge tam bir öğrenci şehri; gerek dil öğrenmek için gerekse üniversitede okumak için ideal ve prestijli bir yer…

En az yüz yıllık olan binaların mimarileri aynen korunmuş. Öyle geniş, kocaman caddeler yok Cambridge’de ama o dar sokaklarda dolaşmanın keyfine de diyecek yok doğrusu… Şehir planlaması öylesine mükemmel ki kaybolma riskiniz sıfır diyebilirim. Her karışı ince ince düşünülerek planlanmış. Evlerde balkon bulunmaması dikkatimi çeken başka bir ayrıntı… Burada gördüğüm iki katlı ve bahçeli evlerle bizim oralardaki beton yığını kocaman binaları karşılaştırdığımda hafiften bir iç çektiğimi de itiraf etmeliyim. Yeni yeni o eski mimarimize sahip çıkılmaya başlanması umut verse de keşke diyorum her birinde ayrı bir yaşanmışlık, ayrı bir ruh olan o güzelim evlerimize çok daha önceleri sahip çıkarak aslına uygun restorasyonlar yapsaydık. Yine de “zararın neresinden dönsen kardır” diyorum.

Cambridge sokaklarında gezerken güçlü bir güven duygusu sarıyor ruhunuzu. Trafik sakin, korna sesi duymanız mümkün değil. Sadece polis ya da ambulans sirenlerini duyabiliyorsunuz. Yayalara son derece saygılılar, öncelik her zaman yayaların. En küçük bir trafik kuralı ihlalinde sürücülerin tepkileri inanılmaz… Trafiğin bizim ülkemize göre tersten akması bizler için araba kullanmayı zorlaştırabiliyor. Özellikle kısa süreli kalacaksanız yolları öğrenene kadar zaman geçer, Cambridge’in zevkini çıkaramazsınız. Bu nedenle Cambridge’ye kısa süreli gelenlere araba kiralamayı pek tavsiye etmiyorum.

İnsanlar kendi hallerinde ve sokaklarında tartışma veya kavga görmüyorsunuz. Çünkü kavga da suçlu iseniz vay halinize. Yasalar suçluları değil, mazlumları koruma üzerine kurulmuş. Olması gerektiği gibi! Sakin sokaklar da yürümek, insanın çok hoşuna gidiyor, hiç otobüse binmedim, saatlerce yürüdüm, yürürken de hep Ülkemi düşündüm.

Cambridge aynı zamanda bir müzeler şehri, tarihlerini özenle saklamışlar bu müzelerde. Cromwell Müzesi, Cambridge Museum of Technology, Fitzwilliam Museum and Art Gallery gibi müzeler kesinlikle ziyaret edilmesi gereken yerler ve buralar genel kültürünüzle birlikte merakınızı da artırıyor. Müzelerin bedava olduğunu anti parantez söyleyeyim.

Yemek kültürleri çok farklı. Bu nedenle Türkiye’den gelen öğrenciler ilk etapta çok zorluk çekebilirler, Türk lokantalarının adreslerini öğrenene kadar… İngiliz mutfağının helal olan kısmı ile tanışmakta fayda var. Özellikle balık yemeklerinin çok iyi olduğunu söyleyebilirim.

Buraya geldikten bir hafta sonra, bizi Cam nehrinde punting yapmaya götürdüler, çok zor bir şey. Serin havada suya düşme ihtimali de olduğu için biraz çekiniyor insan binmeye. Elinize uzun ve kalın bir sopa alıyorsunuz, sopadan güç alarak istediğiniz yöne yönlendiriyorsunuz kayığınızı, zevkli ve bir o kadar da heyecanlı….

Yabancı ülkelerden gelen çoğu öğrenciler kendilerine hemen bisiklet kiralıyorlar. Yolların düz olması ve mesafelerin kısa olması bisikleti cazip hale getirmiş. Yaşlı nine ve dedelerin bile bisiklet kullanıyor olması, bizlere bayağı bir ilginç geldi…

İngiltere denince ilk önce parklar akla geliyor. Doğayı bozmadan, muhteşem peyzaj ile geniş ve güzel parklar yapmışlar. İnsanlar parklarda dilediği şekilde dinleniyorlar ve sosyal aktivitelerini yapıyorlar.

Düşünün, öyle bir sistem kurmuşsunuz ki hem dilinizi öğretiyorsunuz, hem kültürünüzü, hem de para kazanıyorsunuz. İngilizce biliyor iseniz dünyanın her tarafına rahatlıkla gidebileceksiniz.

İngiltere’de Türkiye’den gelenler ile müthiş bir diyalog içine giriyorsunuz, sanki yıllardır tanışıyor gibi bir hisse kapılıyorsunuz. Gurbet ellerde hemşericiliğin çok tatlı ve inanılmaz güzel bir duygu olduğunu görüyorsunuz. Ömrüm boyunca unutamayacağım güzel dostluklar edindim burada.

Bedenim Cambridge’de ama aklım Türkiye’de. Ülkemin aydınlık yüzlü insanlarının daha iyilerine layık olduğu düşüncesi yüreğimi titretse de, gelecekten ümit var olarak teselli buluyorum. Allah’ım sen Türkiyemizi koru, üzerimizdeki karabulutları dağıt. Alnımızın akı ile ülkemizin bulunduğu cendereden kurtulacağız diyor ve Cambridge’deki gibi sakin bir hayat diliyorum.

 

Prof.Dr. Hamdi TEMEL

Author: Fatih
İsim: FATİH ŞAHBAZ Yaşadığı İl: İstanbul Yaşadığı İlçe: Üsküdar Meslek: T.Halk Bankası A.Ş.