Geçmişten Günümüze Köhneyi Kebir Camisi

Yozgat Sorgunumuzun geçmişten günümüze uzanan ayrıca tarihi ve manevi değeri olan Salih Paşa camiini bu kitabı okuyana kadar ne yazık ki bilmiyordum. Gerçekten çok emek çaba gayret göstererek büyük zorluklarla kitabı yazan; Sivas – Nevşehir – İstanbul – Ankara demeyip araştıran böyle güzel bir eseri bizlerle buluşturan Adnan KORKMAZ bey’e teşekkürlerimi iletiyorum. Kitabı okumaya başladığımda memleketimize ait bir değeri tanımak beni heyecanlandırdı. Köhneyi kebir dendiği zamanında Sorgunda kimlerin yaşadığı, kimlerin ticaret yaptığı konusunda bilgi edindim. Özellikle Salih paşa camiinin yapılış hikâyesini anlatan Safranbolulu Salih paşanın kendi gelirlerinden karşılayarak yaptırdığı cami öncesi Köhne-i Kebirde (Sorgunda) milletin bir camisi yok denecek kadar azmış sanırım. O zamanlar aklıma ilk gelen sonrasında Rauf hocamın 1945-50 yıllarda ki Salih paşayı yaşayan biri olarak öyle güzel öyle diri anlatmış ki cami bizlerin de gözünde yeniden canlandı. 1995 senesinde 3 ya da 4. Tadilattan sonraki resmini gördüğümde kafamızda canlanan cami ile aynı.

Kitap gerçekten araştırma yönüyle ciddi emek harcayarak (Adnan beyin demesi ile Deveye Hendek atlatarak) yapılmış nadide bir çalışma.

Adnan Bey 2 sene zarfında zorlansa da gerçekten güzel bir çalışma ortaya çıkarmış. Her kim ki bırakmalı bir eser, eseri olmayanın yerinde yeller eser. İnşallah bu eser Adnan Bey sonrasında da yaşayacak olduğunu düşünüyorum. Kıymetli büyüğüm Adnan bey’e şükranlarımı sunuyorum.

M.Akif KILIÇOĞLU

Sorgun Düşünce Kulübü

Author: Fatih
İsim: FATİH ŞAHBAZ Yaşadığı İl: İstanbul Yaşadığı İlçe: Üsküdar Meslek: T.Halk Bankası A.Ş.