Naylon Poşet Sorunu Türkiye Genelinde Nasıl Çözülür?

Dünyanın pek çok ülkesinde naylon poşet kullanımına yasaklamalar getirilmektedir. Peki, Türkiye ne bekliyor? Artık ülkemiz genelinde de naylon poşet kullanımı sınırlanmalıdır. Çevre ve Orman Bakanlığı bu konuda sorumluluğunu yerine getirmelidir. Gereken hukuki düzenlemeleri yaparak, naylon poşet kullanımını azaltacak önlemler almalıdır.

Örneğin naylon poşetler üzerinde hiçbir şekilde tanıtım amaçlı mesajların yer almasına izin verilmeyebilir. Bu amaçla kâğıt veya kumaş gibi diğer alternatif ürünlerin kullanımı teşvik edilebilir.

Naylon poşetlerin kullanımına özel vergiler getirilerek bu sorun kökten çözülebilir.

Mağazalarda naylon poşetlerin ihtiyaçtan fazla kullanımını azaltmak üzere, tüketiciye ücretsiz naylon poşet verilmesi engellenebilir. Okullarda, halk eğitimlerinde, medyada naylon poşet kullanımıyla ilgili bilgilendirici eğitim programları yapılabilir.

Yılbaşı promosyon siparişlerinin de, firmalara ajanda, kalemlik, çakmak vs. yerine üzerine firma logosunu bastırarak bez torba dağıtmaları önerilebilir.

Gıda sektörü dışında da naylon poşet kullanımı zaruri olan alanlarda, yeniden dönüştürülen materyal kullanımı teşvik edilmelidir.

Yeniden dönüşümü teşvik etmek üzere, eğitim çalışmaları yapılmalı ve naylon poşet toplama sistemleri geliştirilmelidir.

Naylon poşetler için açık alanlarda belediyeler, kapalı alanlarda ise kurum veya işletme sorumluları ayrı çöp toplama kutuları tahsis etmelidir.

Naylon poşet kirliliğin de özellikle Büyükşehir Belediyelerinin geri kazanıma önem vermeleri gerekmektedir.

Dünyamızı naylondan korumak üzere adım atmakta daha fazla gecikmememiz gerekmektedir.

Pratik Öneriler

*Öncelikle bez çanta, file, tekerlekli pazar çantası veya birer sepet edinelim.

*Daha az kese kâğıdı tüketimi için çantaya ayrı ayrı konmasına gerek olmayan ürünleri beraber koyalım.

*Ayırmak istediğimiz ürünler için ufak bez keseler edinelim veya kendimiz dikelim.

*Kese kâğıtlarını ve naylon poşetleri tekrar tekrar kullanalım.

*Naylon poşet ve kese kâğıtlarının geri dönüşümünü sağlayalım.

*Marketlerden alışveriş yapacağımız zaman, kendi torbalarımızı yanımızda götürelim. Sebze, meyve, et ve balık türü yiyecekleri alırken poşetle paketlenmemiş olanları tercih edelim. İçecek alırken de cam şişede olanları…

*Çocuklarımıza oyuncak alırken plastik değil, tahta veya bez olanları tercih edelim.

*Yıkanabilir özellikte pamuk veya organik bebek bezi ve pedleri kullanmaya özen gösterelim.

*Çöp poşeti satın almak yerine arta kalan naylon poşetleri çöp poşeti olarak kullanalım. Bir ton naylon poşet tekrar kullanıldığında 11 fıçı benzine denk enerji tasarruf edilmiş olur.

*Daha az naylon poşet kullanın. Haftada yalnızca 2 torba daha az kullanarak, yılda çöpe en azından 100 torba daha az atacaksınız.

*Plastik alışveriş poşetleri, petrol türevi bir termoplastik olan polietilen mamulüdür. Dolayısıyla naylon poşet kullanımındaki azalma, bir ülkenin dışa olan bağımlılığında da bir azalma demektir. Çin, yalnızca poşetleri paralı yapmakla, her yıl 37 milyon fıçı petrol tasarruf etmektedir.

*Naylon poşetlerin içerisinde satılan ürünlerin satın alınmaması da önerilebilir.

*Apartman yöneticileri, geri dönüşüm kutuları koyarak, topladıkları naylon ve plastik türevi maddeleri satabilirler. Apartmanlarına küçük de olsa maddi bir kar sağlayabilir, hem de çevre kirliliğini önlemeye bir katkı yapabilirler.

*Plastik ürünler atılırken ayrı torbalanmalı ki çöpten plastik ürünleri toplayan çocuklar daha az mikrop kapsınlar. Onları ihmal etmemeliyiz. Keşke bu çocuklara daha farklı yardım edebilsek.

Kaynak

1-  Temel, “Naylon Aşkı Öldürür” Hayy Kitap, Türkçe, 104 s. 2. Hamur Ciltsiz, 12 x 19 cm, İstanbul, 2011, 1. Basım, ISBN : 9786054325238, kitabımdan alıntıdır.

Prof.Dr. Hamdi Temel

www.hamditemel.com

Author: Fatih
İsim: FATİH ŞAHBAZ Yaşadığı İl: İstanbul Yaşadığı İlçe: Üsküdar Meslek: T.Halk Bankası A.Ş.