Rauf Hocam…

Sorgun’dan Çıktım Yola isimli eseri ile tanıdım Rauf Hocamı… Bana kitap okumayı sevdiren kişidir kendisi. Tuğla kalınlığında kitabı elime aldığımda, Hoca amma da kalın yazmış kitabı deyip iç geçirmedim desem yalan olur. Ama sonradan okudukça çok keyif alıp adeta Sorgun’un geçmiş bütün tarihine şahitlik ettim.

Beyaz saçları, tonton gülüşü, akademisyenlikten gelen disiplini, konuşurken kelimeleri özenle seçişi, bildiği doğruları söylemesi, çalışkanlığı, bitmeyen enerjisi, üretkenliği, sıcakkanlılığı, naif ve kibarlığı ile hafızam da yer etmiştir Rauf Hocam. Gerçekten örnek bir şahsiyettir. Belki de SDK’da en büyük kazanımlarımdan birisi Rauf Hocamı tanımak olmuştur benim için. Kendisine içimde bitmeyen bir saygı ve hürmet duygusu besliyorum ve her eserini okurken müthiş bir heyecan duyuyorum.

Geçtiğimiz aylarda hocamın iki kitabı birden ulaştı elime. Birisi “Kemer’de Yaşıyorum – Anılar” isimli eser diğeri de “Sorgun Kökenli Değerlerimiz”. Her iki eser de tıpkı diğer eserler gibi oldukça kıymetli eserler. Ancak ben bu yazımda (diğerini sonradan kaleme alacağım) Sorgun Kökenli Değerlerimiz isimli eseri yazıma konu edeceğim. 

Son zamanlarda iş ve eğitimimden kaynaklı Rauf Hocamı aramakta biraz tembellik ettiğimi söyleyebilirim. Rauf Hocamla telefon görüşmelerimizde hem yumuşak bir sitemini hem de anlayışını sezinliyorumdum. Bu görüşmelerde ben sık sık “Sorgun Kökenli Değerlerimiz” isimli eserin ne zaman yayınlanacağını soruyor, hocam da yoğun çalışmalarının devam ettiğini ve en kısa zaman zarfında eserin yayınlanacağını ifade ediyordu. Biz ne kadar bu hususları takip etsek de bu olaylardan genelde Adnan abinin haberi olur. Ve bir gün çalan bir telefonda Adnan abinin hocamızın eserinin yayınlandığını ve tedarik konusunda görevin bende olduğu mesajını aldım. O arada Mehmet Akif’in Sorgun’da olduğunu biliyordum ve onu arayıp kitapları temin edip bizlere ulaştırması konusunda ricacı olduğumda onun da heyecanı ve o işi bana bırak demesi beni ayrıca mutlu etti.

Bir iki gün içerisinde Mehmet Akif kitapları temin etmiş ve İstanbul’a getirmişti. Kitaplar geldiğinde Tuzla’dan Mehmet Akif’ten kitapları aldım ve ilk işim kitapları SDK’daki arkadaşlara kargo yoluyla veya elden ulaştırmak oldu. Sonradan Rauf Hocamın ricası ile Tevfik (Arıburnu)  amcaya da bir adet kitap ulaştırdım ve bu vesile ile de Tevfik amca ile görüşme ve hasret giderme şansı buldum. Kitabın temin ve ulaşım mazisi böyle…

Gelelim işin aslına…

Sorgun Kökenli Değerlerimiz… Başlık oldukça niş ve anlamlı. “Sorgun. Köken. Değer.”

Sorgun; baba ocağı, hasret, çocukluk, gençlik, gurbet, acı, sevinç, mutluluk. Kısacası, bir ömrün belki de en anlamlı hafızası.

Köken; kök, aidiyet, bağlılık, temel, kaynak, menşei.

Değer; bir şeyin değdiği, ona denk diye düşünülen, kabul edilen karşılık ve atfedilen önem.

Bir başlığa ancak bu kadar mana yüklenebilir.

Bir profesörün emeğinden “Sorgun Kökenli Değerlerimiz” oldukça kıymetli bir eser. Bunu başlığın kendisinden ilk bakışta anlayabiliyor insan.

Sorgunlu akademisyenler, askerler, belediye başkanları, üst düzey bürokratlar, öğretmen ve öğreticiler, parlamenterler, sanatçılar, sporcular, şair ve yazarlar tanınmış din adamları ve geçmişte öne çıkan kişiler olmak üzere çok sayıda önemli değerimizi eserine dâhil etmiş Rauf Hocam. Kitabı okuduğumda gerçekten de Sorgun’un ne kadar önemli değerleri varmış demekten kendimi alamadım. Önemli bir çalışma içerisinde Sorgun Düşünce Kulübü üyelerine de yer vermesi bana ayrı bir onur verdi.

Günümüz popüler kültürünün en zor işlerinden birisidir bir olayı ya da bir şeyi kaleme almak. Rauf Hocam elbette tüm değerleri kaleme alamamış olabilir. Buna ne zaman ne de güç fırsat verir.  Zira böyle bir çalışma sınırları çizilmeden yapılamazdı.

Eserin asıl kıymeti, her şey hakkında bilgi bulunduğunu düşündüğümüz internet dünyasında bile esere konu edilen kişiler hakkında bir iki cümlelik bir bilginin dahi olmadığı düşünüldüğünde ortaya çıkıyor. Sorgun’un değerlerini gün yüzüne çıkaran bir çalışma niteliğinde olan eserde birçok değerimizi ilk defa tanıma fırsatı yakaladım. Tıpkı çıkarılmadığı sürece işe yaramayan elmas ya da madenin hükmü ne ise gündeme getirilmediğinde bu değerlerin birçoğundan bizlerin dahi haberi olmayacaktı.

Eser çok yoğun bir akademik disiplinin, özverinin ve gayretin ürünü. İnsan her şeyin ölçüsüdür minvalinde Rauf Hocam ölçüyü insana eşitlemiş ve insan odaklı, gurur verici bir çalışmaya imza atmış.

İleriye yönelik bir kaynak, geçmişe yönelik bir hafıza olan eser için Rauf Hocamıza ne kadar teşekkür etsek azdır.

Rabbim ömrüne ömür, gücüne güç katsın. Sağlık ve afiyet versin.

Fatih ŞAHBAZ

SORGUN DÜŞÜNCE KULÜBÜ

Author: Yönetici