Suların Sevdası

 

SDK olarak her ay bir konuyu veya bir yazarın eserlerini belirleyerek okuyup değerlendiriyoruz. Şubat ayının konusu olarak Sorgun’da öğretmenlik yapan İsmail Büyükerol hocamın yazdığı Suların Sevdası adlı şiir kitabının incelenerek değerlendirilmesi olarak belirlendi. Şiir yazmak zor bir meziyettir. Şiirle bir şeyler anlatmak ustalık ister.  Şiir yazımı yani şairlik, insanoğlunu çok eskiden beri meşgul etmektedir. Şiirin kendine özgü kuralları bulunmaktadır. Mecazi üsluplarla hakikatten haber verir. Aynı zamanda şiir az sözle çok şeyi anlamlı ve veciz biçimde sunmaktır.

Bir eseri inceleme ihtiyacı, o eserin ve yazarının değerini, kıymetini ortaya koyabilmek içindir. Bir edebi eseri incelerken birçok yöntemden faydalanılmaktadır. Sistem içinde bir bütünlük oluşturan ses, kelime ve anlamı ayrı ayrı düşünerek, şairin şiirlerinde ne anlatmak istediğini kolaylıkla anlayabiliriz. Şiirler kadar şiiri özümseyebilen şiir okuyucusu ve şiir eleştirmeni de, şiirin ve şairin anlaşılması ve şiirlerin tadına varılması açısından çok önemlidir.

Suların Sevdası adlı şiir kitabı birinci bölümde Tenigül, Suların Sevdası, Sevdamı Suya Bıraktım, Sonbahar Manzarası, Sonbahar Duyguları, İnanması Güç Ama,  Zamana Zam Yok, Aşk, Aynaların Arkasında, Aşk Bedelsiz Olmaz, Yıldızların Sevdası, Antikacı, Gül Ağladı, Bu Gece Sen Uyuma Dünya, Geceleri Ağlarım Ben, Kahve Falı, O Benim Eski Hikayem, Ne Şiirler Dondu Kaldı, İnan Üzüldüm, Gölgeler, Nasıl Sevmem Türküleri, Alın Beni Köye Gidin, Mendil ve Çiçek, Zaman ve Su, Sermayem, Rahatla gibi 43 şiir yer alıyor. İkinci bölümdeki 38 şiirle birlikte kitap toplam 81 şiirden oluşmakta. Bu şiirlerin her birinde sevgiyi, umutları, acıları, şairin inandırıcı anlatımını görmek mümkün.

Türklüğün Son Bestesi bölümünde şairin şiir anlayışı hakkında önemli fiki ediniyoruz. Milliyetçilik anlayışıyla yazılan bu şiirler, Türk milletini ve Türklük duygusunu, vatan, millet ve bayrak sevgisini yüceltmektedir. Şiirlerin geneline yayılan belirli bir kafiye şeması olmamakla birlikte bazı mısralar kendi arasında kafiyelidir (sertleşiyor dertleşiyor gibi). Hocamız, şiirlerini oldukça sade ve temiz bir dille yazmıştır. Aşk, inanç, iman ve milliyetçilik duygularının her motifiyle işlendiği şiirler, adeta şairin dünya görüşünü yansıtan bir ayna konumundadır.

Her bir mısrasından ayrı zevk aldığım şiirleri literatüre kazandıran hocama çok teşekkür ederim. Kalemine ve yüreğine sağlık hocam.

 

Nuri KAYA

SORGUN DÜŞÜNCE  KULÜBÜ

Author: sevare