Yok Edilen Tarihin Kitabı

Adnan Korkmaz tarafından kaleme alınan “Salih Paşa Camii” isimli kitap, Temmuz ayında Sorgun’da yapılan toplantıda kamuoyu ile paylaşıldı. Böyle bir çalışma yapılması sorumluluğunu Adnan’ın omuzlarına biz arkadaşları yükledik. O da sağ olsun bizi kırmadı ve 5 yıllık bir yoğun çalışma neticesinde çalışmasını tamamladı.

Tarihine, değerlerine, kültürüne sahip çıkmayan, çok kıymetli değerlerini bir çırpıda gözünü bile kırpmadan yok edebilen toplumlarda bu tarz eserler üretmenin ne kadar zor olduğunu ancak bu yolda mücadele edenler anlayabilir. Biz Adnan’ın bu süreçte ne kadar yorulduğunu ve zorlandığını çok iyi biliyoruz. Çünkü bilgi toplayabileceği derli toplu bir kaynak yoktu maalesef. Salih Paşa Camii gibi Sorgun’un yegâne tarihi yapıtı hakkında bugüne kadar hiçbir çalışma yapılmamıştı. Adnan, kitaptaki bilgileri toparlayabilmek için çok farklı, dağınık ve tutarsız bilgileri bir araya getirerek bir sonuca ulaşmaya çalıştı.

İlgili kurumlar bu çerçevede bugüne kadar neden bir çalışma yapma, en azından tarihsel bilgileri derleyip toparlama ihtiyacı duymamış? Aynı sorunu diğer çalışmalarımızda da yaşadık. Sorgun’un köklü kurumları olan Sorgun Lisesi, Yeşilyurt İlkokulu, Yeni Mahalle İlkokulu, Sorgun İmam Hatip Lisesi gibi eğitim kurumları hakkında araştırma yaptığınızda doğru düzgün hiçbir bilgiye ulaşamıyorsunuz. Bu kurumlar kendi tarihleri hakkında bir çalışma yapamazlar mıydı?

Adnan’ın özverili çalışması ve emeği neticesinde ortaya kıymetli bir eser çıktı. Eser kıymetli olduğu kadar da anlamlı. Şöyle ki, aslında bu kitap yok edilen tarihin, değerlerimizin ve kültürümüzün kitabıdır. Bugün Sorgun’da Salih Paşa Camii var, ancak bu cami ile Adnan’ın kitabına vesile olan caminin hiç alakası yok. Tarihi değeri olan Salih Paşa Camii tamamen yok edilmiş olup, yerine tarihsel kökü ile alakası olmayan yeni bir Salih Paşa Camii yapılmıştır. İnsan “neden?” diye sormaktan kendini alamıyor. Evet, neden? Neden bu eser yok edildi? Sorgun’da yeni cami yapacak yer mi yoktu?

Bu çalışma bir yerde yok edilen tarihi belgelemiştir. Gelecek nesiller tarihi bir değerin nasıl yok edildiğini bu çalışma vesilesiyle görecektir.

Sadece Salih Paşa Camii değil, diğer tarihi anlamı olan değerlerimize sahip çıkma konusunda da zayıfız. Sorgun Lisesi ismi yok artık. Yeşilyurt İlkokulu ismi yok ama en azından binası korunabilecek mi?

Neticede, tarihini bilmeyenin, korumayanın geleceği de olmaz. Tarihimizi, değerlerimizi, kültür eserlerimizi bu kadar hoyratça, bir çırpıda yok etmeyelim.

Adnan Korkmaz’a bu anlamlı çalışması için teşekkür ediyorum.

Hatip SORGUN

SORGUN DÜŞÜNCE KULÜBÜ

Author: sevare